Mikor mit tanulunk a suliban?

Az iskolatáska igencsak nehéz: egyre több tárgyból kell a gyerekeknek megfelelnie. Mit jelentenek a kötelező és választható tantárgyak, az egész napos iskola? Mi vár a diákokra szeptembertől?

A média az új tankönyvek bevezetésétől hangos, minket szülőket azonban az is foglalkoztat: mit tanulnak szeptembertől a gyerekeink az iskolában?

Ki mikor mit tanul?

iskola

Általános iskolában heti egy órában kötelező az etika vagy a hittan az új kerettanterv szerint. Technika, életvitel és gyakorlat óra is bevezetésre került 1-7. osztályban, és a szakközépiskolák kivételével 10. osztályig kötelező a heti egy óra vizuális kultúra is. 11. osztályban, heti egy órában etikát tanulnak a diákok.

Ötödikeseknek dráma és tánc vagy hon- és népismeret órán kell részt venniük, kilencedik évfolyamon pedig a dráma és tánc, illetve a mozgókép és médiaismeret “tantárggyal” bővül a repertoár.

kerettanterv_1-4 kerettanterv5-8

Napi testmozgás

sport_a_sulibanNapi mozgás sem marad el: a mindennapos testnevelést 2012-ben vezették be, a 2014/2015-ös tanévben az 1-3., az 5-7., illetve a 9-11. osztályban lesz kötelező. Két órát kiváltható diáksportköri tevékenységgel, illetve versenyszerű sportolással, ha a diák rendelkezik egyesületi tagsággal vagy amatőr sportolói sportszerződéssel.

Egész nap a suliban

Az egész napos iskola a lehetőségek iskolája, a hivatalos álláspont szerint. A “kötelező napközi”, ahogy nem-hivatalosan címkézik a délutáni órákat, sok szülő és pedagógus számára nem a lehetőséget jelöli azonban.

egesz_napos_iskolaAz eredeti elképzelés szerint az egész napos iskola olyan elfoglaltságokat tesz lehetővé, melyek mindenki számára biztosítják a fejlődés lehetőségét. Ezzel kiválthatóak a délutáni különórák, a drága plusz foglalkozások. A délutáni órák igazán tartalmassá és hasznossá tétele az intézményen múlik.

Érdeklődjünk, milyen lehetőségek közül lehet választani, hogy valóban lehetőség legyen a délutáni elfoglaltság. A szülő írásban kérvényezheti az igazgatótól, hogy gyermeke 4 óránál korábban is eljöhessen a suliból.

Sikeres évkezdést! A következő év rendje ITT megtalálható.

Dunakeszi szerkesztőnk tollából.

Források: www.ofi.hu, www.eduline.hu, www.modszerkocka.hu