Utazik a család! – utazási kedvezmények

utazas_6UTAZÁSI KEDVEZMÉNYEK

Aki csak esetenként közlekedik gyermekével tömegközlekedési eszközön, vonaton nem biztos, hogy tisztában van a lehetőségekkel és a szabályokkal. Így a nyári szünet előtt összegyűjtöttük a legfontosabb utazási tudnivalókat, igénybe vehető kedvezményeket, hogy mindenki igénybe vehesse a tervezett kirándulásokon, illetve nyaralások alkalmával.


BKV KEDVEZMÉNYEK

Gyermekeknek

A gyermekek számára kizárólag az iskolai tanulmányok megkezdésekor kell jegyet váltani. Tehát amennyiben a gyermeked már elmúlt 6 éves, de még óvodás díjmentesen utazhat a BKV járművein.
További információ: www.bkk.hu

utazas_5Kisgyermekes bérlet

Amennyiben 3 év alatti gyermeket nevelsz, jogosult vagy GYES-re, GYED-re, vagy GYET-re és Budapesti lakhellyel rendelkezel (akár csak ideiglenes vagy tartózkodási hellyel is), igényelheted a Kisgyermekes bérletigazolványt, melynek díja 2014-ben: 3850Ft

Az igényléshez szükséged van egy igazolásra az ellátást folyósító szervtől. Az igazolás, a személyi igazolványod és a lakcímkártyád bemutatásával és egy igazolvány kép csatolásával, bármely bérletpénztárban igényelheted a Kisgyermekes igazolványt. A kisgyermekes igazolvány a támogatás folyósításáig érvényes.
További információ: www.bkk.hu

MÁV KEDVEZMÉNYEK

utazas_7Gyermekeknek

A belföldi vonatokon 6 éves korig díjmentesen utazhatnak a gyermekek. Egy vagy két felnőtt kísérő, 33%-os kedvezményt vehet igénybe (lsd. Családi kedvezmény). 6 éves kortól egy útra szóló jegyet 50%-os kedvezménnyel, tanulóbérletet pedig 90%-os kedvezménnyel lehet igénybe venni.
További információ: www.mavstart.hu

utazas_8Családi kedvezmény

Vonattal történő utazásod során, amennyiben egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazol együtt, úgy Te 33%-os kedvezményű menetjegyet válthatsz. Egy gyermekkel egy vagy két kísérő utazhat. A gyermekek az őket életkoruk vagy kedvezményre jogosító igazolványuk alapján megillető kedvezményre jogosultak. Az akcióban foglalt csökkentett árú menetjegy kizárólag a gyermekekkel együtt történő utazásnál használható fel.

A 33%-os kedvezményű menetjegyek megválthatók a pénztárakban, jegykiadó automatánál, illetve megrendelhetők interneten és telefonon.

A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra érvényes, bármely osztályon igénybe vehető. 1. osztályú utazás esetén a teljes árú 2.-1. kocsiosztály-különbözeti díjat is meg kell fizetni. Pót- és helyjegyköteles vonatokra a kedvezményes árú menetjegy mellé IC pót- és helyjegy váltása szükséges.

Nagycsaládos kedvezmény

A legalább három saját gyermekével együtt utazó egy vagy két szülő, továbbá a gyermekek is 90%-os kedvezménnyel utazhatnak.
A kedvezmény csak 2. osztályon vehető igénybe.
A kedvezményre való jogosultság szempontjából a család tagja:

  • a szülő (szülők),
  • a 18 éven aluli gyermek,
  • a 26 éven aluli gyermek, ha a nappali képzésben résztvevő tanulók, hallgatók érvényes diákigazolványával rendelkezik,
  • életkortól függetlenül az a gyermek, aki után magasabb összegű családi pótlék jár, és ezt a kifizetőhely igazolja.

utazas_4VOLÁNBUSZ KEDVEZMÉNYEK

Helyi / helyközi járatok
A Volánbusz helyi és helyközi járatain a gyermekek számára 6 éves korig a menetjegy díjmentes. A 6 év feletti gyermekek, tanulók kedvezményes tanulóbérletet válthatnak.

Országos távolsági járatok
A 6 év alatti gyermekek részére a távolsági járatokon is díjmentes az utazás. 6 év feletti, még óvodás gyermek az óvoda által kiállított igazolás alapján, a VOLÁN által kiadott Tanuló Igazolvány használatával 50%-os kedvezménnyel utazhat és 90%-os kedvezménnyel válthat bérletet. 6 – 14 év közötti tanulók 50%-os kedvezménnyel menetjegyet, tanulóbérletet válthatnak.
További információ: www.volanbusz.hu

Kellemes utazást kívánunk!

Forrás: www.bkk.hu, www.mavstart.hu, www.volanbusz.hu