Kisgyermekes szülőkre vonatkozó munkajogi szabályok

ügyvédKisgyermekes szülőkre vonatkozó munkajogi szabályok az új Munka Törvénykönyvben

A munkahelyi védelmünkre vonatkozó jogszabályokban van néhány figyelemre méltó változás, amit az új Munkatörvénykönyve vezetett be.

Ilyen   például a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás, ami talán a legtöbbeket érdekelhet. Az alábbiakban a régi és az új szabályokat is összefoglalom, hiszen valószínűleg a régieket sem ismerték sokan:

Várandóssága idején és a gyermeke három éves koráig a szülő nem kötelezhető más faluban vagy városban végzendő munkára, csak ott, ahol eredetileg munkát vállalt. A gyermeküket egyedül nevelő szülők erre gyermekük tizenhat éves koráig jogosultak. Mindez azt jelenti, hogy a kisgyermekes szülőt nem lehet a cég másik, távolabbi telephelyére helyezni, csak, ha maga is hozzájárul ehhez. (Mt 53. §)

Az, aki terhességi vizsgálaton, lombikbébi programban vagy meddőségi kezelésen vesz részt, a vizsgálat és a kezelés idejére mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, azaz nem kell szabadságot kivennie ahhoz, hogy elmehessen. Ugyanez vonatkozik a szoptató anyákra a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, a kilencedik hónap végéig naponta egy órára.  A távollét idejére a munkavállalónak távolléti díj jár. (Mt. 55. §)

A várandós anyáknak és gyermekük egy éves koráig a kismamáknak egészségi állapotuknak megfelelő munkakört kell felajánlani, ha meglévő munkakörük veszélyezteti az egészségüket. Ha a munkahelyen nincs ilyen munkakör, akkor fel kell őket menteni a munkavégézés alól. A felmentés idejére kötelező kifizetni az alapbért. (60. §)

gyermek hároméves koráig a munkáltató köteles a munkavállaló szülőt félállásba tenni, ha a munkavállaló szülő ezt kéri. (61. §)

 A munkáltató nem mondhat fel a

– a várandósság,
– a szülési szabadság,
– a gyes, gyed céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság és a meddőségi kezelés ideje alatt.(65. §)

Az anyának vagy a gyermekét egyedül nevelő apának, ha dolgozik, a gyermek hároméves koráig csak különösen indokolt esetben lehet a munkaviszonyát felmondani.

Figyelem: nincs már olyan szabály, hogy a táppénz idején nem lehet felmondani! Viszont a felmondási idő nem kezdődhet el, amíg ki vagyunk  írva.

A munkaviszony megszűnése esetén akkor vagyunk jogosultak végkielégítésre, ha már meghatározott ideje ott dolgozunk a cégnél. Ebbe az időbe a szülési szabadság és a gyes, gyed céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság  beszámít (128. §).

Figyelem: végkielégítést csak akkor kaphatunk, ha nem közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyunk!

A várandós anya és gyermeke hároméves koráig a kismama, illetve a gyermekét egyedül nevelő kispapa nem kötelezhető arra, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztásban vagy éjszaka dolgozzon, hogy túlórázzon, és heti pihenőnapjai nem oszthatók be egyenlőtlenül.

A szülőknek gyermekük tizenhat éves koráig az alapszabadság mellé pótszabadság is jár. A pótszabadság mértéke  a gyermekek számával nő, és akkor is több jár, ha valakinek fogyatékos gyermeke van. Az apukák külön pótszabadságra jogosultak, amikor szül a feleségük (vagy élettársuk).

Az anyáknak huszonnégy hét szülési szabadság jár.

Ez tehát a palettája a szülőket megillető nem túl széleskörű jogvédelemnek. Ez is elég lenne azonban, ha a munkáltatók betartanák a szabályokat.

Ha valaki bővebben, részletesebben szeretne tájékozódni az őt érintő kérdésekben, keressen meg az alábbi elérhetőségeken:

dr. Náday Judit ügyvéd,
1148 Budapest Kerepesi út 78/E,
tel: 06-30-258-7414,
www.drnaday.hu

Bővebb információ: http://bp16.babamama.info/16-kerulet/dr-naday-judit-a-csalad-ugyvedje/