Hasznos tanácsok természetjáróknak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKedves Természetjáró Kicsik és Nagyok!
Aki útra kel az kalandot, élményt vár.

Aki túrázik, azzal sok minden megtörténhet. A legfontosabbat azonban már most jegyezzük meg! Az erdőben mi emberek vendégek vagyunk – viselkedjünk is benne vendéghez illő, kellő tisztelettel! Hiszen – legyünk bár természetbúvárok vagy sem – ez a lélegző, tenyésző, élő világ az ami körülvesz mindannyiunkat és befolyásolja életünket. Ők azok: a muslica a poharunkban, a fülünkbe duruzsoló szúnyog, a maszat a szélvédőnkön és az áradó reggeli madárdal, amitől valahogy könnyebb lesz a léptünk, akár az iskolába, akár a munkahelyre tartunk.

De merre is induljunk? Hogyan készüljünk fel az útra? Hogyan is viselkedjünk a természetben? Hová és hogyan szervezzünk családi kirándulást? Mindezen kérdésekre próbálunk választ adni a következő kis összefoglalóban.

Néhány hasznos tanács mielőtt elindulunk:

IMG_42331) Esetenként előfordul, hogy az egyes területek látogatását korlátozni kényszerülnek az erdőgazdaságok. A korlátozások általában biztonsági megfontolásból történnek, például szélsőséges időjárási körülmények, egy adott útszakaszt érintő fakitermelés vagy a térségben zajló társas vadászat miatt, ezért betartásuk és figyelembe vételük alapvetően fontos. A korlátozásokról, figyelmeztetésekről általában az erdőgazdaságok honlapjain lehet tájékozódni.

2) Hosszabb-rövidebb túrák előtt egyaránt érdemes felkészülnünk az erdei sétára. Legfontosabb a helyes öltözék megválasztása. Legjobb az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés, és a zárt cipő. Mindig hasznos, ha van nálunk esőkabát.

IMG_27933) A téli kirándulást kellemesebbé teszi egy termosznyi forró tea, nyáron pedig a folyadékpótlás miatt fontos, hogy legyen nálunk innivaló. Egy-két órás séta alkalmával is jól jöhet néhány falatnyi gyümölcs vagy egyéb harapnivaló. Hosszabb útra praktikusak az előre elkészített szendvicsek. Figyeljünk arra, hogy csomagolópapírt, a narancshéjat, az üdítős palackot ne a sétautak és a pihenőhelyek környékén szórjuk szét!

4) Már a túra útvonalának tervezésekor hasznos segítségünkre van a megfelelő turistatérkép. Bár több helyütt is térképes és irányjelző táblák segítik a tájékozódásunkat, a térképet mégse felejtsük otthon. Sajnos a túrajelzések gyakran hiányosaik, így egy iránytű, vagy épp egy GPS készülék is praktikus eszköz lehet.

5) Az erdőben való kirándulás során fennáll a kullancsfertőzés veszélye. A térségben mindenütt előforduló kullancs elleni legjobb védekezés a megfelelő öltözet (zárt cipő, hosszúnadrág) és a különböző riasztószerek használata. De, ami a legfontosabb egészségünk megőrzése érdekében, hogy a kirándulás után meg kell vizsgálni testünket, hogy nem került-e rá kullancs? Amennyiben találunk bőrünkre kapaszkodott kullancsot, azonnal el kell távolítani, kullancskiszedő csipesszel, vagy egyetlen jól irányzott mozdulattal kihúzni bőrünkből. Semmiképpen NEM szabad semmivel sem kenegetni, tekergetni.

6) Az erdőben gyűjtött gombát (maximum. 2 kg/nap/fő, a 2009. évi XXXVII. erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény szabályozása szerint) minden esetben mutassuk meg gombaszakértőnek, ha nem vagyunk biztosak annak mivoltában.

Biztonságunk érdekében ne térjünk le a turistautakról!

Szerző: Lunk Eszter, erdei iskola vezető