Orrnyálkahártya duzzanat kezelése

IMG_5291Orrnyálkahártya duzzanat kezelése

légutak megbetegedésére egy nagyon fontos tudnivaló van, amit érdemes szem előtt tartani. Az egyik legfontosabb beavatkozás, amit a szülő megtehet: az orrnyálkahártya duzzanatot megszüntetni.

Ha az orrnyálkahártya duzzadt, a kisgyermek nem tudja kifújni az orrát, vagy nem tudjuk kiszívni orrszívó porszívóval. Az orrdugulást már mi, felnőttek is ismerjük és tudjuk, hogy olyankor nem távozik a váladék, bárhogy erőlködünk. A kisbabáknál ugyanez történik, ha duzzadt az orrnyálkahártya, ezért fontos, hogy a duzzanatot megszüntessük.

IMG_5289Napközben gyógyszertárban kapható tengervizes orrspray segítségével könnyen megoldható. A sprayben található só megszünteti az orrnyálkahártya duzzanatot és oldja a váladékot, így könnyen ki tudja fújni (vagy orrszívóval ki lehet szívni) a kisgyermek a váladékot.  Befújás után néhány percet érdemes várni és utána könnyen távozik a váladék, így tisztán lehet tartani az orrüreget.

IMG_5290Éjszakára a gyermekorvos által javasolt orrcseppet célszerű használni, ami szintén a nyálkahártya duzzanatot csökkenti, így nem csurog hátra a váladék, de fontos tudni, hogy nem tanácsos hosszú ideig használni az orrcseppet:http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/natha_influenza/cikkek/orrcsepp-abuzus_ezert_ne_hasznaljuk_hosszan/20130307103721

Az orrfújásról ami tudni érdemes: ha a gyermek a fejét előre-oldalra billenti, akkor a gravitáció is segít az orrfújásban (az arcüregben ülő vízszintes niveaut-t mutató váladékot így tudjuk onnan “kifolyatni”, egyébként csak elfújunk mellette). Itt található egy hasznos cikk a témáról:http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/legzoszervi_megbetegedesek/cikkek/a_helyes_orrfujas_technikaja/20070201095135

Az orrcseppentés helyes módja: fejet NEM hátra hajtani, mert a szájpad orrüregi oldalán végigcsorog és lenyeli a gyerek annak pedig nincs hatása. Kicsit előre, oldalt kell ehhez a fejet tartani, és a gyerek finoman szívja az orrát cseppentés közben és az orrcimpát össze kell nyomogatni gyorsan egymásután, hogy minél jobban “szétmenjen” a gyógyszer és víz. Másrészt nem szabad nagy vákuumot használni az eldugult orrban, tulajdonképpen ilyen esetben nem is jó használni, csak ha váladék dugítja el.

IMG_5288Van még néhány nagyon jó módszer, aminek nagyon jó hatása van, az inhalátor maszk vagy az orrzuhany használata. Ezek az eszközök ugyanezt a célt szolgálják. A sós vizes inhalátor használata oldja a váladékot és csökkenti a duzzanatot, az orrzuhany a makacs lerakódásokat távolítja el, ezek hasznos kiegészítők lehetnek betegség esetén.

Ez azért fontos, mert ha a váladék nem reked meg vagy nem jut tovább a légutakba, nem okoz további szövődményeket (például köhögést), vagy ezzel megelőzhető az orr melléküregeiben, légutakban való lerakódás, ami az orr melléküregeinek (arcüreg-gyulladás, homloküreg gyulladás) és az alsóbb légutak gyulladását okozhatja. Ha a légutak elzáródnak a váladéktól, azt a szervezet köhögéssel próbálja meg eltávolítani.

A kórokozók a kisgyermek orrán, száján keresztül jutnak el a szervezetbe. Ha már az elején megállítjuk, akkor nem okoz további problémát, ezért fontos szem előtt tartani az orrüreg és az orr melléküregeinek a kezelését.

Dr. Mihalik Péter tüdőgyógyász tanácsával írta – Mihalik Piroska